Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak her hâlde, esnek ve uysal bir yapıda olmalı, kıvrak bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf sili katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birbunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en ilgi etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kamu saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime hazır yakalamak muhtevaindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada muhtevailen bir puro ideal nem değerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için gayet iyi ve muhtevailebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken diğer bir isim bu nem değerinin puroya yazık edilen bir paha bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna devran ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en eksiksiz paha bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek averaj 6 kamer içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı muhtevain belli bir devran içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca aşkın sıcaklık değustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri bulmak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz ali nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en eksiksiz yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem derç hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.